Alles wat je moet weten over marifoons: wat is de beste marifoon voor pleziervaart?

Het aanschaffen van een marifoon is niet altijd een gemakkelijke keuze. Naast het kiezen van een model zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een marifoon kan bedienen. In deze blog lees je wat er nodig is voordat je een marifoon kan aanschaffen en welke marifoons het beste zijn voor pleziervaart.

Waarvoor is een marifoon?

Voordat we gaan uitleggen wat er nodig is om een marifoon aan te schaffen is het goed om eerst te weten waar marifoons voor gebruikt worden en waarom het belangrijk is om er een aan boord te hebben. Een marifoon, ook wel maritieme telefoon, is een zend- en ontvangstapparaat waarmee gecommuniceerd kan worden op het water. Wanneer je voor een brug of sluis staat kan je gemakkelijk met de sluismeester of brugwachter communiceren. Op onoverzizchtelijke en drukke punten zijn er vaak verkeersposten te vinden waarmee gecommuniceerd kan worden voor een veilige oversteek. Een marifoon is niet alleen een handig middel om te communiceren maar ook een belangrijk veiligheidsmiddel aan boord. Als je in de problemen raakt op het water kan je een nooduitzending doen. Op grotere wateren wordt dit opgepakt door het Kustwachtcentrum in Den Helder. 

Wanneer is het verplicht om een marifoon aan boord te hebben?

Het is belangrijk om na te gaan of het voor jou verplicht is om een marifoon aan boord te hebben. In Nederland zijn booteigenaren van schepen die langer zijn dan 20 meter verplicht om een marifoon aan boord te hebben. Voor booteigenaren in België is dit al verplicht voor schepen die langer zijn dan 7 meter. Indien je geen marifoon aan boord hebt, terwijl dit wel verplicht is, kijk je tegen een boete aan tussen de 250 en 800 euro. Heb je wel een marifoon aan boord maar geen (of niet het juiste) certificaat, dan kan je een boete krijgen van 250 euro. 

Welk certificaat heb ik nodig om een marifoon te bedienen?

Er zijn verschillende certificaten voor het bedienen van verschillende marifoons. Met het Basiscertificaat Marifonie mag je een handheld en vaste marifoon bedienen. Dit certificaat wordt vooral behaald door booteigenaren die alleen op binnenwateren varen. De twee andere certificaten zijn het Beperkt Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-B) en Algemeen Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-A). Het Marcom-B certificaat behaal je als je naast binnenwateren vooral op kustwateren vaart. Met dit certificaat kan je een marifoon aanschaffen met DSC (Digital Selective Calling). Met dit systeem kan je via de rode knop noodbericht uitzenden. Het Marcam-A certificaat is voor booteigenaren die op zee varen. Met dit certificaat mag je marifoons bedienen met een veel groter bereik. MF- en HF-apparatuur mag ook alleen met dit certificaat bediend worden. Het Basiscertificaat Marifonie en Marcom-B certificaat worden vooral behaald binnen de pleziervaart. Naast het bezit van een certificaat is het ook belangrijk dat je de marifoon registreert bij Agentschap Telecom. Ander kan je alsnog aankijken tegen een boete. 

De beste marifoons voor pleziervaart

Icom IC-M37E drijvende handmarifoon

De Icom IC-M37E drijvende handmarifoon is de ideale keuze voor pleziervaart. Booteigenaren die met gemak willen communiceren op het water kunnen deze marifoon bedienen met het Basiscertificaat Marifonie. Zeg gedag tegen ingewikkelde systemen en bedrading. Met de handmarifoon kan je vanaf het dek tot de punt van de boot communiceren zonder kabels. De Icom IC-M37E kan niet gebruikt worden voor lange afstanden maar heeft wel genoeg functies voor gebruik in pleziervaart. Een handig systeem van deze marifoon is Float'n Flash-functie. Als je de marifoon in het water laat vallen blijft deze drijven en schijnt er een knipperend LED-licht zodat je de marifoon weer kan vinden. Met de handige Kanaalgeschiedenis Functie kan je 5 kanalen opslaan en gemakkelijk weer oproepen. De marifoon heeft een batterijduur van 12 uur en kan eenvoudig weer opgeladen worden. Voor €247,77 heb je deze marifoon al binnen 2 werkdagen in huis inclusief oplader, riemclip, handclip en antenne. Ben jij op zoek naar een marifoon zonder al te veel toeters en bellen? Dan is dit de keuze voor jou! 

Icom IC-M423GE vaste marifoon

Voor de booteigenaar die op kustwateren te vinden is en ook op langere afstanden wil communiceren is de Icom IC-M423GE vaste marifoon de perfecte keuze. Deze marifoon heeft een ingebouwde klasse D DSC functie. DSC staat voor digital selective calling. Dit betekent dat je met deze functie selectieve oproepen kunt doen naar een andere schipper, bijvoorbeeld een kennis of vriend. De DSC klasse D is dan ook de meest gebruikelijke klasse voor pleziervaart. Voor het bedienen van deze marifoon heb je wel een Marcom-B certificaat nodig. Met de DSC functie kan je ook een noodbericht uitzenden wanneer je in de problemen komt. De Icom IC-M423GE bezit ook over ingebouwde GPS-ontvanger waardoor u geen externe GPS meer hoeft aan te sluiten. De marifoon heeft ook actieve geluidsonderdukking, wat betekent dat ruis en achtergrondgeluiden met 90% verminderd worden. De intuïtieve gebruikersinterface maakt dat het systeem eenvoudig te bedienen is. Ook deze marifoon heb je al binnen 2 werkdagen in huis voor €450,28. Icom is een merk dat al 50 jaar gespecialiseerd is in radiocommunicatie. Dit maakt dat de Icom marifoons zo populair zijn in de pleziervaart.

 

Simrad RS40 VHF marifoon met AIS

De Simrad RS40 VHF marifoon met AIS is ook een van onze favoriete marifoons voor pleziervaart. Simrad heeft al 75 jaar ervaring op het gebied van maritieme elektronica en dat is te merken aan de kwaliteit. Zoals eerder aangegeven beschikt deze marifoon over een AIS ontvanger. AIS staat voor automatisch identificatie systeem. Met de AIS ontvanger kan je via het beeldscherm zien hoeveel schepen in de buurt varen, hoever ze van jou verwijderd zijn, welke koers ze varen en welke snelheid ze varen. De Simrad RS40 is een VHF (Very High Frequency) marifoon. Dit betekent dat deze marifoon een bereik heeft tot wel 50 kilometer. Ook deze marifoon beschikt over een DSC klasse D functie (waarvoor je dus ook een Marcom-B certificaat nodig hebt). Net als de Icom IC-M423GE beschikt deze marifoon over geïntegreerde GPS. Nu denk je misschien, dit zou de perfecte marifoon voor mij zijn als hij draadloos was. Dat kan! Met de RS40 draadloze handset heb je de uitgebreide functies van een vaste marifoon én kan je hem toch overal aan boord bedienen. Voor €573,93 heb je deze marifoon binnen 2 werkdagen in huis. 

 

Gerelateerde berichten
  1. 6 Handige tips voor het winterklaar maken van uw boot 6 Handige tips voor het winterklaar maken van uw boot
Gerelateerde producten

Service & contact

We staan 24/7 voor u klaar

Stel uw vraag direct online!

Chat met ons

Bezorgkosten

Nederland € 9,50

Belgie / Duitsland € 67,50

Snel advies nodig

Livechat op werkdagen van 09.00-21.00 uur

Stuur een e-mail (antwoord binnen 1 uur)

verkoop@bootmania.nl

Copyright © 2021 Bootmania BV