Elektrische installatie op de boot

Voor het installeren van elektra op de boot zijn er veel dingen die u nodig heeft. Denk aan een installatiekast, zekeringen, zekeringhouders en meer. Onder winkelmogelijkheden kunt u uw zoekresultaten verfijnen. 

Items 1-39 van 613

Pagina
per pagina

Wat is een installatieautomaat?

Bij Bootmania vindt u diverse installatieautomaten voor de boot. Maar wat is een installatieautomaat nu eigenlijk en waar heeft u het voor nodig? Een installatieautomaat is te vergelijken met de functie van een zekering. Het is een beveiligingssysteem voor elektrische bekabeling. Wanneer er sprake is van kortsluiting of overbelasting kunnen er hoge elektrische stromen ontstaan. Uw stroomkabels kunnen hierdoor beschadigen of er kan zelfs brand ontstaan. Een installatieautomaat onderbreekt het stroomcircuit wanneer hoge elektrische stromen gemeten worden. Het verschil tussen een installatieautomaat en zekering is dat een zekering vervangen moet worden wanneer deze gesprongen is. Installatieautomaten kunnen opnieuw ingeschakeld worden wanneer het stroomcircuit onderbroken is. 

Lege installatiekast voor de boot

Een installatiekast, ook wel een groepenkast of stoppenkast genoemd, is een kast waar de groepen en stoppen van uw elektra in geplaatst kunnen worden. Als het over groepen gaat bedoelen we alle elektra (zoals schakelaars, apparaten, stopcontacten enzovoort) die aangesloten zijn op de installatieautomaat in de kast. Met stoppen wordt hetzelfde als modules bedoeld. Dit zijn aardlekautomaten/installatieautomaten die ervoor zorgen dat het stroomcircuit onderbroken wordt wanneer er sprake is van overbelasting of kortsluiting. In onze webshop vindt u lege installatiekasten waar 2 tot 24 modules in geplaatst kunnen worden.

Soorten zekeringen

Zoals eerder benoemd hebben zekeringen dezelfde functie als installatieautomaten. Wanneer er sprake is van kortsluiting of overbelasting zorgt een zekering (ook wel smeltpatroon, smeltzekering of stop genoemd) ervoor dat het stroomcircuit onderbroken wordt. Wanneer een zekering gesprongen is, moet deze vervangen worden. Als u op zoek bent naar een nieuwe zekering kan het lastig zijn om te weten welke u nodig heeft. Hieronder benoemen we welke zekeringen u in ons assortiment vindt en waarvoor ze gebruikt worden: 

  • Glaszekeringen: binnen een glaszekering loopt een smeltdraad die smelt bij kortsluiting of overbelasting. Glaszekeringen zorgen voor beveiliging voor stroom tot 30 ampère. 
  • Mega zekeringen: mega zekeringen, ook wel megafuse zekeringen, zijn geschikt voor beveiliging voor stroom tot 300 ampère. Deze zekeringen worden gebruikt voor grotere belastingen (hogere stromen).
  • Vlaksteekzekering: Vlaksteekzekeringen zijn geschikt voor beveiliging tot 30 ampère. Een voordeel van deze zekeringen is dat je aan de kleur kan zien tot hoeveel ampère de zekering beveiligd is. 
  • Mes zekeringen: Mes zekeringen, ook wel mespatronen, worden net als mega zekeringen gebruikt voor zwaardere toepassingen (tot 600 ampère). Een voordeel aan mes zekeringen is dat deze een hogere levensduur hebben. 
  • ANL-zekeringen: ANL-zekeringen, ook wel stripzekeringen genoemd, worden voor verschillende toepassingen gebruikt. Zo kunnen ze gebruikt worden voor piekstromen van 35 ampère tot 500 ampère. 
  • Maxi zekeringen: Maxi zekeringen zijn steekzekeringen die gebruikt kunnen worden voor beveiliging van 20 ampère tot 60 ampère. 

Voor elke zekering zit er een verschil in het aantal ampère waar deze tot beschermd is. Dit noemen we de piekstroom. Zo zijn er bijvoorbeeld glaszekeringen tot 30 ampère maar ook van 10 of 2 ampère. Heeft uw installatie bijvoorbeeld een piekstroom van 18 ampère dan koopt u een zekering die beveiligd tot 20 ampère. 

Zekeringhouder glaszekering

Een zekeringhouder is een houder waar zekeringen in geplaatst worden. Om een zekering tussen een kabel te plaatsen gebruikt u een zekeringhouder. Bij het aanschaffen van een zekeringhouder zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Zoals hoeveel zekeringen in de houder passen en wat voor soort zekeringen. Bij Bootmania vindt u individuele zekeringhouders en zekeringhouders voor 4 tot 12 zekeringen. Zo vindt u ook zekeringhouders voor glaszekeringen, ANL-zekeringen enzovoort. 

Service & contact

We staan 24/7 voor u klaar

Stel uw vraag direct online!

Chat met ons

Bezorgkosten

Nederland € 9,50

Belgie / Duitsland € 67,50

Snel advies nodig

Livechat op werkdagen van 09.00-21.00 uur

Stuur een e-mail (antwoord binnen 1 uur)

verkoop@bootmania.nl

Copyright © 2021 Bootmania BV