6 Handige tips voor het winterklaar maken van uw boot
De zomer is weer voorbij en dat betekent dat uw boot winterklaar gemaakt moet worden. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar kan u ook een hoop onderhoudskosten schelen. Denk bijvoorbeeld aan het afkoppelen van eventuele gasflessen of de leidingen vorstvrij houden. Om het voor u zo makkelijk mogelijk te maken leest u in deze blog 6 handige tips voor het winterklaar maken van uw boot. Of u nu uw boot in het water laat of aan de kant zet, deze tips zullen u helpen om uw boot goed te onderhouden voor in de winter.
Tip 1: Kijk of u uw boot in een verwarmde winterstalling kunt plaatsen.
Veel mensen zijn een hoop tijd en geld kwijt aan het winterklaar maken van hun boot of schip. Door uw boot in een verwarmde winterstalling te plaatsen is het niet noodzakelijk om uw boot winterklaar te maken. Voor de gehele winterperiode betaalt u rond de €400,- tot €500,- euro meer dan een niet verwarmde stalling (afhankelijk van uw boot of schip). Wanneer u uw boot winterklaar laat maken door een bedrijf bent u evenveel geld kwijt of misschien wel meer. Het plaatsen van uw boot in een verwarmende winterstalling kan daarom een goede optie zijn voor u. Indien u er toch voor kiest om uw boot in een onverwarmde winterstalling te plaatsen of in het water te houden, lees dan verder.
Tip 2: Onderhoud uw motor en maak deze vorstbestendig.
Voor het gewone onderhoud van uw moter zijn de volgende aspecten van belang:
- Maak uw buitenboordmotor schoon.
- Ververs de motorolie.
- Vervang de oliefilters.
- Vervang en reinig de brandstoffilter.
- Controleer de slangen op lekkage (indien er lekkage is, vervang de slangen).
Bij het vorstbestendig maken van uw motor is het belangrijk om eerst na te gaan of u een open of gesloten koelwatersysteem heeft. Bij een gesloten koelwatersysteem wordt er gebruik gemaakt van koelvloeistof waardoor uw motor veilig is voor de vorst. Indien u een open koelwatersysteem heeft, moet deze wél vorstbestendig worden gemaakt. Anders kan het water in het systeem gaan bevriezen. Het vorstbestendig maken van uw koelwatersysteem doet u als volgt:
- Sluit eerst de afsluiter van de waterinlaat af.
- Draai dan de waterfilter
- Voordat u de antivries in de waterfilter giet is het belangrijk om eerst het binnenwerk uit de koelwaterthermostaat te halen. Als u dit niet doet worden de koelkanalen in het motorblok niet gevuld. Wanneer u dit gedaan heeft kunt u de motor laten draaien. Let ook op dat u niet te lang wacht met het gieten van de antivries. De koelwaterpomp heeft een rubberen impeller die niet langer dan een paar seconden mag drooglopen.
- Plaats een emmertje onder de uitlaat van het koelwatersysteem voor het opvangen van de antivries. Zodra de antivries uit de uitlaat begint te komen zet u de motor uit.
- Zet de afsluiters dicht. Om bij kogelkranen ervoor te zorgen dat de doorboring van de kogel ook gevuld wordt met antivries, sluit en opent u kort de afsluiter.
Tip 3: Sluit alle techniek en gas af en koppel los.
Indien u gasflessen aan boord heeft, is het belangrijk om deze af te sluiten. De gasflessen kunnen het beste thuis opgeslagen worden op een droge plek met ventilatie. Koppel ook de accu’s los, haal ze van boord en sla deze op een droge plek op. Indien het niet mogelijk is om uw accu’s los te halen is het verstandig om deze om de zoveel tijd op te laden. Voor de beste levensduur van uw elektronische apparaten, kunt u deze ook het beste van boord halen en droog opslaan.
Tip 4: Reinig en behandel alle oppervlakken van uw boot.
Om te voorkomen dat vuil zich ophoopt is het belangrijk om alle oppervlakken van uw boot te reinigen en behandelen. Maak allereerst het dek en de romp goed schoon met een wasborstel en droogmop, zodat er geen vuil kan ophopen en water achterblijft. Gebruik een roest oplosser om aanslag en roest te verwijderen. Zet polyster onderdelen in de was en vet rubberen onderdelen in. Indien uw boot in het water blijft is het verstandig om een afdekzeil over open oppervlakken te plaatsen. Wanneer uw boot in de winterstalling staat kunt u de ventilatieopeningen open zetten om schimmelvorming tegen te gaan.
Tip 5: Zorg ervoor dat er geen water meer aanwezig is in uw boot.
Er zijn veel onderdelen in uw boot waar water zich kan opslaan. Tijdens de winter kan dit gaan bevriezen. Hieronder leest u een checklist voor het verwijderen van alle water uit uw boot:
- Bescherm de leidingen met antivries (koperen leidingen tot -45ºC en kunststof leidingen tot -25ºC). Doe ook antivries in alle slangen en afvoeren.
- Vet de afsluitingen in, vul ook deze met antivries en sluit ze af.
- Indien u een toilet aan boord heeft, pompt u deze droog. De kans is groot dat er nog een restje water achterblijft. Spoel daarom ook uw toilet door met antivries.
- Laat de drinkwatertank leeglopen en maak deze meteen goed schoon en droog.
- Indien u een boiler heeft, tap deze goed af. Sluit bij een elektrische boiler eerst de stroom af.
Tip 6: Haal de uitrusting uit de boot en maak de boot leeg en schoon.
Wij geven als laatste tip om de uitrusting (zo ver dit mogelijk is) uit de boot te halen en de boot leeg te maken. Denk hierbij aan kussens, beddengoed, kleding en reddingsvesten. Deze kunnen allemaal vochtig worden waardoor het kan gaan schimmelen. U kunt natuurlijk ook vochtvangers in uw boot plaatsen om vocht tegen te gaan. Vergeet niet om alle eten, producten die kunnen bederven, flessen en blikjes uit de boot te halen.